1043 Budapest, Dugonics utca 11 info@pentavox.hu +36308191181

AKUSZTIKUS JELEK FIZIKAI JELEKKÉ ALAKÍTÁSÁRA KÉPES ESZKÖZ KIFEJLESZTÉSE HALLÁSSÉRÜLTEK SZÁMÁRA

A PentaVox Mérnöki, Menedzsment és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék, és technológiai szolgáltatásfejlesztés” című felhívásra a benyújtott pályázatával 94 300 764 Forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A projekt célja az akusztikus jelek fizikai jelekké alakítására képes eszköz kifejlesztése hallássérültek számára. (Pályázat kódszáma: GINOP-2.1.7-15-2016-01444)

Az általunk megvalósítandó projekt célja, hogy a siketek és nagyothallók számára egy újfajta életminőségét javító audió jeleket fizikai jelekké alakító hardver készülék prototípusnak kifejlesztése és okos telefonokhoz és okos órákhoz történő integrálása, amely együttesen egy világviszonylatban is egyedül álló megoldást tesz lehetővé. Cégünk hosszú évek óta tervez, gyárt és értékesít orvos technikai és egészségügyi segédeszközöket. Így küldetésünké vált, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amelyek segítséget nyújtanak az orvosoknak a diagnosztikában, vagy amelyek javítják a hátránnyal élők életminőségét.
A siketek és nagyot hallók életminőségének javítása hosszú évek óta célunk. Korábbi kutatási eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy számos eszköz áll már jelenleg is a siketek rendelkezésére (csengetést jelző lámpa, telefon csörgést jelző készülék, világító és rezgő ébresztő óra, hallókészülékek, kommunikációt segítő indukciós hurokerősítők, egyéb). Ezen eszközök a hallókészülékeket leszámítva csak egy funkcióra lehet alkalmazni, vagyis ahhoz, hogy a siketek életminőségükön javítani tudjanak, számos eszközt kell megvásárolniuk, amely jelentős költségekkel jár. Az általunk kitalált megoldással a számos (csengetés jelzés, telefon jelzés, ébresztő óra jelzés, egyéb) egy funkcióval rendelkező eszköz kiváltható egy készülékekkel és a hozzá integrált kiegészítővel.

Egy fő problémát szükséges megoldani ahhoz, hogy a tervezett cél megvalósuljon. Az audió jeleket kell fizikai jelekké alakítani. Célunk egy olyan tanítható hang figyelő és detektáló hardver és hozzá kapcsolódó szoftver megoldás kifejlesztése, amely felismeri a környezetből folyamatosan érkező hangokat és tanítható adatbázisinak megfelelően kiszűri azokat, amelyekhez valamilyen figyelmeztetés van rendelve és a megfelelő figyelmeztetési formának, vagy azok kombinációjának megfelelően (rezgés, felirat, fény, szín) értesíti felhasználóját. Legyen szó gyalogosként egy mentő autó közeledéséről, autógumi csikorgásról, dudálásról, vagy otthonunkban csengetésről, telefoncsörgésről, gyereksírásról, mikrohullámú sütő csengetésről, bármilyen egyéb jelről az általunk megálmodott megoldást amennyiben megtanítottuk erre a hangra, figyelmeztetni fog bennünket, így elkerülve a baleseteket, vagy csak egyszerűsítve az életünket.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2020. 06. 30.

További információ kérhető:

Wolf Andrea
wolf.andrea@pentavox.hu

 

Sajtóközlemény

Hangok letöltése

Forráskód

Hang feldolgozas és kategorizálás

en_GBEnglish