1043 Budapest, Dugonics utca 11 info@pentavox.hu +36308191181

MAGASABB ÉRZÉKENYSÉGŰ SZENZOR ÉS ELEMZÉSI METÓDUS KUTATÁSA A MAGZATI MOZGÁS ÉS SZÍVHANG ÉRZÉKELÉSÉHEZ

A Pentavox Mérnöki, Menedzsment és Kereskedelmi Kft. és az Idaco Szolgáltató és Tanácsadó Kft. a Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című felhívásra konzorciumban benyújtott pályázatával 497 880 226 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesültek. A projekt célja egy terhes monitor kifejlesztése, amely a 24. héttől képes nagy biztonsággal érzékelni a magzati szív kis energia kibocsátású működését biológiai kockázat nélkül.

A projekt célja olyan passzív magzati szívhangérzékelő, szűrő, feldolgozó fejlesztése, mely a korai terhességi héttől képes a magzat szívhangját legalább 20 percen keresztül folyamatosan érzékelni, annak ellenére, hogy a magzat elmozdul, bélmozgásokkal, külső zajokkal, mozgásokkal terhelt a környezet.

Jelen fejlesztés célja,

(A) egy olyan új szenzor kifejlesztése, amely a terhesség 24. hetétől képes nagy biztonsággal érzékelni a magzati szív kis energia kibocsájtású működését biológiai kockázat nélkül.
(B) A korábbi fejlesztési időszakban nem volt mód arra, hogy több operációs rendszerre fejlesszük a készülék és a hálózat működését. Jelenleg célunk, hogy a kifejlesztett új eszköz az összes létező operációs rendszerrel kommunikáljon.
(C) Egyidejűleg célunk egy olyan, a laikus felhasználó számára egyszerű visszajelző beépítése, amely
(1) az érzékelő pontos felhelyezését megkönnyíti,
(2) lehetővé teszi a rendszer használatát hallás és látás sérültek számára is. További cél, a regisztrátumon megjelenő egyéb változók, úgymint a méh spontán fájástevékenysége és magzatmozgás által hordozott, klinikai szempontból releváns információinak feldolgozása és rendelkezésre bocsájtása a rendszert felügyelő klinikusok számára. Így
(D) az un. „count-to-ten” módszer beépítése a szolgáltatásba a magzat méhen belüli állapotváltozásának pontosabb megítélését teszi majd lehetővé.
(E) A méh spontán fájástevékenységének változása pedig a koraszülések megelőzésében nyújthat a klinikum számára hasznos adatot. Az USA-ban magas kockázatú terhesek esetében használt koraszülés előrejelző rendszertől eltérő, annál várhatóan nagyságrendekkel hatékonyabb észlelő rendszer fejlesztése a cél.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2020. 06. 30.

Sajtóközlemény

 

en_GBEnglish